Piet Kalsbeek, stedenbouwkundige van De Plantage vertelt

09-09-2024
222 keer bekeken

Inmiddels zijn er in de wijk De Plantage in Meteren zo’n 800 woningen gebouwd. Het derde deelplan ‘De Woongaard’ wordt nu voorbereid. Piet Kalsbeek van Wissing Ruimtelijke Denkers is vanaf het eerste begin als stedenbouwkundige betrokken bij de wijk.

Dat betekent dat er komende 8 à 10 jaar nog flink gebouwd gaat worden. Met Piet kijken we samen terug en vooruit. 

Wanneer werd jij betrokken bij de ontwikkeling van de wijk en wat was je vertrekpunt?

“Rond 2006 raakte ik betrokken bij De Plantage. De gemeenteraad van de toenmalige gemeente Geldermalsen wilde naar aanleiding van de woningbehoefte die er op dat moment was, zo’n 1500 woningen bijbouwen. Zowel voor de lokale als regionale behoefte.  De gemeente wilde graag dat de Betuwse sfeer terug zou komen in de wijk.
Dat werd dan ook mijn vertrekpunt.

Daarvoor keek ik op de locatie, proefde de lokale sfeer en raadpleegde ik oude kaarten. Natuurlijk verdiepte ik me ook in het hele dorpsgebied van Meteren. Door dit onderzoek kwam ik erachter dat er een middeleeuwse buitenplaats was in het gebied, Huis te Meteren. Op oude kaarten van met name de Hoogheemraadschappen zie je ook nog dat bij Huis te Meteren een plantage lag in de vorm van drie hele lange lanen met daartussen landerijen.  

"De Betuwse sfeer als uitgangspunt voor de wijk"

Dit werd het uitgangspunt voor het westelijk deelplan. In de omgeving langs de Linge liggen ook fantastische Bastidestadjes, zoals   Heukelum, Buren en Asperen. Een bastide is een kunstmatig aangelegd en versterkt dorp. Het idee van de bastidestadjes hebben we teruggebracht in het hart van de wijk.  Het laatste stuk in de Plantage, ‘De Woongaard’, is geïnspireerd op de Betuwse lintdorpen zoals in het oude dorp Meteren.”

Lanen, bastide en lintdorp: hoe zorg je voor samenhang?

“Het stuk tussen de spoorlijn en de Blankertseweg is het Bastidepark. Dit is een langgerekt park dat de deelplannen van elkaar scheidt. Maar vormt gelijktijdig ook weer een verbindend element. Aan de andere kant ligt de plas. Die wordt nog groter en wanneer De Woongaard klaar is, wordt dat mooi ingericht en is het een fantastische recreatieplek!Het Archeologiepark is een grote groene plek geworden. Domweg omdat we daar door de archeologische opgravingen van Huis te Meteren en het graf van Meta uit de IJzertijd niet mochten bouwen. Hierdoor ligt het Archeologiepark wel mooi tussen het oud en nieuw Meteren.”

Wanneer is de wijk klaar?

“Door de bankencrisis in 2008 besloten we het bouwtempo te verlagen maar geen concessies te doen aan de kwaliteit.

Eenmaal uit de crisis kwam de ontwikkeling versneld weer op gang. De wijk had door onze keuze voor behoud van kwaliteit een goed imago opgebouwd. In 2017 werd gestart met de bouw van deelplan 2, Buitenplaats-zuid en de Bastide-zuid. Dit was na 6 jaar klaar. Momenteel zijn we bezig met de voorbereiding van deelplan 3 en hopen we in 2025 van start kunnen met de bouw van nog eens 300 woningen. De gemeente wil graag verder bouwen want de behoefte aan woningen is nu misschien nog wel groter dan bij aanvang van het plan. Na deze fase is er nog een laatste fase. Over 8 a 10 jaar is de wijk dan echt klaar.”

Worden de schetsen van toen, nu nog gebruikt?

 “Het hoofdidee over de wijk wijzigde niet in al die jaren. Het is een voortdurend samenspel tussen hoe maken we het zo mooi mogelijk én technisch kloppend. Projectleider Openbare Ruimte Niels van Tiggelen en ik vormen een goed team. Een voorbeeld hiervan is de aandacht voor waterberging in het plan. Nu weten we dat het vaker heftiger regent. In het plan is dit een ‘technisch ding’ en een belangrijk onderdeel in het ontwerpen van de woonomgeving. Dit moet je goed en logisch oplossen in de wijk. Het feit dat we steeds hetere zomers krijgen maakt dat je moet kijken welke maatregelen kunnen zorgen voor minder hittestress. In de Bentinckshof hebben we bijvoorbeeld regentuinen gemaakt waardoor de regen wordt afgevoerd maar ook wordt vastgehouden. Want ook verdroging is vaker een thema.

De binnenruimtes zoals parkeerplaatsen achter de woningen zijn daarom halfverhard. Dit heeft effect op de temperatuur. Net als bomen.
Er spelen dus voortdurend thema’s die we op een goede manier in de wijk proberen in te passen.”

De overeenkomst voor het ontwikkelen van deelplan 3, De Woongaard is getekend. De ontwikkelaars gaan binnenkort aan de slag. Wat is jouw rol hierbij?

“Dit deelplan wordt in twee delen gebouwd. De eerstvolgende ontwikkeling omvat zo’n 300 woningen, waarvan een deel huurwoningen. De gemeente heeft mij aangesteld als Supervisor. Dat betekent dat ik de gemeente vertegenwoordig. Met als doel om een zo groot mogelijke kwaliteit te krijgen binnen wat we een cluster noemen. Een cluster is een stuk waarbinnen de ontwikkelaar binnen een bepaalde tijd een aantal huizen bouwt. Voldoet het aan de afspraken? En voldoet het aan de spelregels zoals de beeldkwaliteit, stijl van architectuur en het bestemmingsplan?”

Favoriet van Piet – wat is jouw favoriete onderdeel in de wijk?

“Ik vind dat de openbare ruimte geweldig is ingericht. Dit is fantastisch om als ontwerper te zien.

Verder is De Noorderhof / Bentinckshof één van mijn favorieten met de gracht, de leilinden en de architectuur. Stel deze vraag over een paar jaar nog maar een keer. Mijn favorietenlijstje is dan waarschijnlijk nog langer. Want het deel bij de rotonde en bij de plas worden ook geweldige plekken.”

Wat doet een stedenbouwkundige?

Een stedenbouwkundige van een woonwijk bepaalt de sfeer en identiteit van de (woon)omgeving. Die denkt na over hoe iets er ideaal uit komt te zien en over de positionering van straten en groen. Hij heeft een beeld over hoe mensen vanuit de woning via het voorpad of achtertuin bij het plantsoen of ‘grote groen’ komen, of de wijk inkomen of verlaten. Over het waar van het parkeren en over wat voor type woningen waar komen. Een stedenbouwkundige denkt ook mee over de logische plek en het hoe van technische aspecten, zoals waterberging en het verminderen van hittestress. Een stedenbouwkundige denkt vanuit de beleving en het gebruik. Zodat voor bewoners en hun spelende kinderen een aangename en veilige wijk ontstaat.

 

 

Afbeeldingen

Registreren

Algemene informatie

Gemeente West Betuwe
Kuipershof 2, 4191 KH Geldermalsen
Postbus 112, 4190 CC Geldermalsen
Telefoon: (0345) 72 88 00
gemeente@westbetuwe.nl

 

Volg ons

  

 
 

 
 
 
Cookie-instellingen