3 Betuwse sferen in 1 woonwijk

15-02-2022
733 keer bekeken

Piet Kalsbeek is de stedenbouwkundige en supervisor van De Plantage. In 2008 maakte zijn bureau Wissing het stedenbouwkundig plan en vandaag de dag is Piet stedenbouwkundig supervisor voor particuliere zelfbouwers en ontwikkelaars.

De helft van de wijk is inmiddels gerealiseerd. Een mooi moment om samen met Piet terug te blikken naar wat hij voor ogen had. Daarbij zijn we heel benieuwd wat hij zelf van het resultaat so far vindt.

“Toen ik voor het eerst op deze plek stond, was er een maisveld. Hoe anders is het nu! De gemeente had de ambitie om hier een nieuwe wijk te maken met zo’n 1500 woningen. Daarbij hadden ze ons in de kadernota meegegeven dat variatie het sleutelwoord was én dat de wijk geïnspireerd moest zijn op de eigenschappen van de Betuwe. Met deze uitgangspunten in het achterhoofd ben ik gestart met een analyse van de omgeving. Welke kwaliteiten en sferen kwam ik daar tegen en hoe kon ik die tot uiting laten komen in de nieuwe wijk?”

Piet legt uit dat hij omwille van het kleinschalige gevoel binnen een grootse wijk heeft gekozen voor een opzet met drie verschillende woonsferen. Zo zijn De Bastide, De Buitenplaats en De Woongaard ontstaan.

De Bastide
“De Bastide is geïnspireerd op de stadjes langs de Linge, zoals Buren en Asperen. Dit deelgebied heeft een compacte dorpse bebouwing en bijna geen huis is hetzelfde. De Bastide ligt iets verhoogd ten opzichte van de rest van de wijk en heeft een prachtige gracht die dwars door het gebied loopt. Het groen moet nog uitgroeien, maar nu al is te zien dat deze plek en de wandelpromenade langs de plas, echt heel mooi worden. Voor nu zijn dit mijn twee favorieten”

De Buitenplaats
De Buitenplaats komt op de plek waar vroeger ‘Huis Meteren’ stond. Een heel bijzonder deelgebied waar ook het archeologiepark en het Kindcentrum  te vinden zijn. Piet: “In oude kaarten van het landhuis  vond ik mijn inspiratie. De Buitenplaats wordt wat formeler van opzet met woningen in klassieke architectuur. Uit oude tekeningen konden we opmaken dat dit kasteel een plantage had met drie indrukwekkende bomenlanen. Deze hebben we terug laten komen in De Buitenplaats. De centrale watergang die in De Bastide als gracht is vormgegeven, heeft hier de sfeer van een singel.”

Als we Piet spreken, worden de voorbereidingen getroffen om de kavels van De Buitenplaats in verkoop te brengen. Een aanwinst voor de wijk, vindt hij. “Er zijn als diverse kavels bebouwd door particulieren en de variatie in bebouwing verrijkt het gebied. De landelijke ligging bij de waterpartij en het archeologiepark maken dit tot een toplocatie. De stijl in bebouwing is bij deze kavels iets vrijer gelaten, omdat de kavels aansluiten op de Rijksstraatweg met een grote variatie van huizen.

De Woongaard
De Woongaard wordt het meest landelijke stukje van De Plantage. De door Piet bedachte sfeer vindt zijn oorsprong in de sfeer van Betuwse dorpen en de vele boomgaarden die hier ooit waren. “De opzet van de Woongaard is organisch. Er wordt natuurinclusief ontwikkeld en klimaatadaptatie heeft een belangrijke rol. Een leuke uitdaging voor de ontwikkelaars, bouwers én voor mij om aan de hand van deze nieuwe principes te ontwikkelen.”

Piet tot slot. “We hebben er lekker de vaart in. Het streven is om voor 2030 klaar te zijn. Ik kijk nu al met veel plezier terug op de afgelopen jaren. We hebben in een klein team iets bijzonders neergezet, waarbij een groot compliment aan de gemeente op zijn plaats is. In tijden van de financiële crisis heeft de gemeente haar nek uitgestoken door te blijven kiezen voor een hoogwaardige inrichting van de openbare ruimte. Dat maakt alles mooier en geeft een enorme kwaliteitsimpuls aan de wijk. Ik kijk ernaar uit om met elkaar ook van het laatste deelplan weer een buurt met geheel eigen sfeer te maken.”

 

 

 

 

Afbeeldingen

Registreren

Algemene informatie

Gemeente West Betuwe
Kuipershof 2, 4191 KH Geldermalsen
Postbus 112, 4190 CC Geldermalsen
Telefoon: (0345) 72 88 00
gemeente@westbetuwe.nl

 

Volg ons

  

 
 

 
 
 
Cookie-instellingen