Aan de vooravond van de start van een nieuwe fase en de verkoop van de vrije kavels spreken we haar op haar favoriete plekje op de vlonder aan het water bij De Weermuur.
“De Plantage heeft veel bijzondere plekken, maar dit is denk ik wel mijn favoriet. Het is nu niet zo warm, maar ik stel me voor hoe op zomerse dagen buren elkaar hier ontmoeten en kinderen met elkaar spelen. Dat zijn voor mij dingen die er toe doen, zien dat mensen genieten van hun wijk.”
In gesprek
Sietske is veel in de wijk te vinden. Bij een hoogste punt, oplevering of eerste paal. Dat zijn voor haar de mooiste momenten, want dan komt ze in contact met bewoners.
Ik ga graag met ze in gesprek en vraag ze hoe ze het wonen hier ervaren. Dit zijn de momenten waarop je als gemeente kunt zien of wat je voor ogen had ook gelukt is. Het doet me goed om te horen dat mensen hier met zoveel plezier wonen. Of dan alles helemaal perfect is? Nee, er zijn altijd dingen die in ontwerp goed leken, maar in uitvoering tegenvallen. En dan heb ik het vooral over de openbare ruimte en het onderhoud daarvan. Sommige bomen blijken minder geschikt voor de plek en we hadden boomspiegels gemaakt van gegalvaniseerd ijzer, waar appels en peren waren uitgesneden. Laatst zag ik dat het gras eruit groeit en de afbeelding niet meer zichtbaar is. Dat zijn lessen die je leert. Gelukkig zijn we flexibel genoeg om bij te sturen.
Even een rondje maken
Naast alle evenementen die Sietske bijwoont, maakt ze vaak zelf een rondje door de wijk. “Zo leuk is dat om de verschillende woonsferen van De Plantage te ervaren. Van compact dorps tot landelijk weids. Bewoners geven terug dat ze het vooral heel fijn vinden hoe ruim de wijk is opgezet. Het groen in de wijk moet nog volwassen worden, maar bij de eerste delen die gebouwd zijn is al goed te zien hoe groen het hier in de toekomst zal zijn.”
Hoogtepunten
“Laatst was ik bij de viering van het hoogste punt en een paar weken eerder stond ik met laarzen aan bij een bomenplantdag. Zo fijn om dit soort momenten weer met elkaar te kunnen delen. Je ziet een wijk tot leven komen. Voor mij was dat het best zichtbaar toen de school geopend werd en ik namens de gemeente een bijenhotel cadeau mocht doen. Al die blije gezichten van ouders en kinderen, dat is waar je het voor doet. We bouwen als gemeente geen huizen, we creëren nieuwe leefomgevingen. En als ik nu naar De Plantage kijk, is dat al heel goed gelukt.”
De gemeente heeft als doel van De Plantage een gezonde wijk te maken waar een mix van mensen woont. Dat betekent dat je er ook voor moet zorgen dat het woningaanbod hierop aansluit. Koop en huur, scherp geprijsd en exclusief. De kavels vallen in het exclusieve segment. Sietske: “Voor de vorige kavelverkoop was heel veel animo. Om die reden laten we de notaris loten. Iedereen heeft dan een eerlijke kans. Als ik diep in mijn hart kijk, hoop ik dat mensen uit de directe omgeving een kavel kopen. Zij laten dan weer een huis achter wat de doorstroom binnen onze gemeente bevordert.”
Als tegenhanger van de kavels komen er in de volgende fase ook sociale koop- en huurwoningen. “Dat was in de eerste plannen niet zo opgenomen, maar daar is wel ontzettend veel vraag naar. En als gemeente heb je dan de verantwoordelijkheid om daarin te voorzien. Ik geloof ook dat het goed is voor een wijk als je gedifferentieerd bouwt.”
“We werken nu de plannen voor fase 3 uit. De Woongaard krijgt weer een heel andere woonsfeer. Ons streven is dat elk kwartaal een nieuw deelproject in aanbouw gaat, zodat we voor 2030 de wijk kunnen voltooien. Ik kan niet wachten om ook bewoners van De Woongaard te ontmoeten.”