De Plantage op de helft

19-05-2022
770 keer bekeken

In De Plantage komen 1500 woningen. De helft is inmiddels gebouwd en vele gezinnen, stellen en singles hebben een nieuw thuis gevonden in de wijk. Tijd voor een feestje!

Een impressie van een leuke middag
Op een heerlijk zonnige middag is het speelveld naast de school omgetoverd tot meeting point. De bescheiden opkomst doet niets af aan de gezelligheid. Rond een uur of drie druppelen de eerste mensen binnen. Onder het genot van overheerlijke hapjes en een koud drankje praatten buren uitgebreid bij. Overal rennen kinderen rond en ook de nieuwe wethouder en de burgemeester zijn aanwezig.

Kiezen voor gelijkvloers
De heer en mevrouw De Kock zijn de eersten die op het feestje arriveren. Ze wonen sinds een jaar in De Plantage. “Ja, dat is echt grandioos,” zeggen ze enthousiast. Meneer De Kock vervolgt: “We woonden in Enspijk, een pittoresk dorpje aan de Linge. Met veel plezier, tot ik van de trap viel. Dat was voor ons het moment om te gaan kijken naar een gelijkvloers huis. We hadden geluk, want zo’n woning werd hier gebouwd. We willen nooit meer weg.” Dat gezegd hebbende komen de buren net aangelopen. De sfeer is ontspannen, er wordt gelachen en gegrapt. Mooi om te zien.

Buren in gesprek
Even verderop staan een paar dames te kletsen. Het zijn Suzanne, Fleur, Malou en Wieke. Ze kennen elkaar van school en/of zijn buren. De kinderen zitten lekker op de grond te spelen met een bakje popcorn in de hand. Suzanne en Fleur wonen al vanaf 2013 in de wijk, vertellen ze. Sterker nog, ze hebben beiden al hun tweede woning gekocht. “Het is hier gewoon heel fijn wonen. Het leuke is de mix van mensen én dat iedereen elkaar accepteert. We hebben echt het gevoel dat de wijk van ons allemaal is.”

Blij met school
Wieke vertelt dat ze zich hard heeft gemaakt voor de komst van de school. “Ik ben heel blij met de school, het is echt het hart van de wijk. Een verbindende factor. De school is langzaam gegroeid met hulp van ouders. Als de juf iets oppert, dan is het een uur later geregeld.” Lachend vervolgt Wieke: ”Ik weet nog goed dat mijn dochter de eerste leerling was. Twee weken lang was zij in haar eentje groep 3.”

Wethouder is trots
Wethouder Jacoline Hartman is sinds kort de nieuwe wethouder. Nieuw is De Plantage niet voor haar. Al eerder was ze wethouder in de gemeente West Betuwe. We treffen haar bij de foodtruck en raken in gesprek. “Ik ben hier een tijdje niet geweest en kijk mijn ogen uit. Prachtig die progressie. Het leuke aan deze wijk vind ik de speelse opbouw en de afwisseling.” Later speecht de wethouder: “Ik ben trots op de wijk en ben blij dat ik betrokken ben. We gaan een nieuwe fase in met de realisatie van de laatste 650 woningen. Daar kijk ik enorm naar uit. Ik nodig iedereen van harte uit contact te zoeken met de gemeente als er wat is. Wij zien graag blije bewoners en een van onze taken is om daarvoor te zorgen.

Burgemeester Stoop reikt prijs uit
Na de speech van de wethouder neemt burgemeester Servaas Stoop het woord. Hij mag de prijs uitreiken voor de mooiste kleurplaat. “Fijn dat ik hier mag zijn. We markeren vandaag met elkaar een mooi moment, namelijk ‘De Plantage op de helft’. Aan mij de speciale taak om de kinderen die zo mooi gekleurd hebben een prijs uit te reiken.” Eerst roept de burgemeester Alexander naar voren. Hij krijgt drie kaartjes voor Monkey Town, verlegen en blij neemt hij ze in ontvangst. Ook Elza heeft een prijs gewonnen. Drie kaartjes voor GeoFort. Elze is er niet, dus haar zusje Elena neemt de honneurs waar. Met een grote glimlach neemt ze de prijs en het applaus in ontvangst

. 

Napraten met de burgemeester
Na afloop praten we nog even na met de burgemeester. “Ruim twee jaar geleden werd ik benoemd tot burgemeester. Corona maakte het voor mij lastig om mijn werk te doen zoals ik graag wil. Eropuit, tussen de mensen en in gesprek gaan. Zo fijn dat dat weer kan. Ik ben al 20 jaar burgemeester. Van een klein dorp tot een gemeente die naar een herindeling toewerkte tot deze gemeente die net opnieuw is ingedeeld. Gemeente West Betuwe bestaat uit 24 dorpen en 2 stadjes, en daar mag ik mijn opgedane kennis en ervaring voor inzetten”, zegt de burgemeester met een grote glimlach. Hij heeft overduidelijk veel plezier in zijn werk.

Een toekomst in De Plantage
Vlak voor we vertrekken, raken we in gesprek met Ajoeb en Annemarie Ramdjan. Een sprankelend stel dat een rietgedekte levensloopbestendige woning heeft gekocht aan het water. Trots laten ze de foto zien. Terechte trots, want dit is wel heel mooi.

“Ja, we hebben echt geluk gehad. We waren al een tijdje op zoek naar een huis dat klaar is voor de toekomst. In de omgeving van Houten konden we niet vinden wat we zochten. De Plantage kwam voorbij op Facebook en we waren gelijk verkocht. De wijk is prachtig en de ligging is ideaal ten opzichte van het station. Met 25 minuten ‘trein’ je naar Utrecht.”

Anderen enthousiasmeren
“Onze dochter had een studentenwoning in Utrecht. We zeiden: ‘Verhuis ook deze kant op.’ Ze moest er niet aan denken. Tot ze de wijk zag en ontdekte dat ze hier een mooi huis kon kopen. En het grappige is: haar vriendinnen volgen haar. Ook zij hebben de stap van de stad naar De Plantage gemaakt. Geweldig, toch!”

We kijken terug op een geslaagde middag met leuke gesprekken en bedanken iedereen voor de mooie, enthousiaste verhalen.

 

 

 

 

 

 

 
 

 

 

 
 

Afbeeldingen

Registreren

Algemene informatie

Gemeente West Betuwe
Kuipershof 2, 4191 KH Geldermalsen
Postbus 112, 4190 CC Geldermalsen
Telefoon: (0345) 72 88 00
gemeente@westbetuwe.nl

 

Volg ons

  

 
 

 
 
 
Cookie-instellingen