Het energielabel uitgelegd

31-10-2022
186 keer bekeken

Het energielabel voor woningen vertelt jou of een woning veel of weinig energie verbruikt (de energieprestatie). Het is een verplicht document bij de verkoop en oplevering van woningen en appartementen, waarop staat welk label de woning heeft en hoe lang dit geldig is.

 Wat houdt een energielabel in en wat kun je ermee?

Verschillende labels
Het energielabel wordt bepaald op basis van het fossiele energiegebruik. Het label geeft aan hoe energiezuinig de woning is, waarbij wordt gekeken naar isolatie en installaties die nodig zijn voor verwarming, koeling, warm water en ventilatie. Hoe minder fossiele energie wordt gebruikt, hoe beter het energielabel. Daarbij is A++++ het beste en G het slechtste label.

Minimaal A+ voor jouw nieuwbouwwoning
Voor alle nieuwbouwappartementen geldt een energielabel tussen A+ en A+++. Grondgebonden woningen hebben verplicht een A+++ label of beter. Bij nieuwbouwwoningen wordt een tijdelijk label vastgesteld bij aanvraag van de omgevingsvergunning. Pas bij oplevering van de woning wordt het energielabel definitief vastgesteld. Aanpassingen die je tussentijds laat uitvoeren aan je woning, kunnen invloed hebben op je energielabel. Zo kan het plaatsen van extra zonnepanelen er bijvoorbeeld voor zorgen dat er een hoger energielabel wordt vastgesteld bij oplevering en kan de keuze voor een optionele uitbouw of bijvoorbeeld een airco juist voor een lager energielabel zorgen.

Energielabel versus energieverbruik
Nu zijn niet alleen de woning en haar kenmerken van invloed op je energieverbruik. Het telt voor de hoogte van je energierekening ook zeker mee hoe zuinig en/of bewust je zelf omgaat met warm water, verwarming en apparaten. Ook voor huishoudelijke apparaten geldt er een energielabel. Hierin loopt de schaal van A t/m G, waarbij label A het hoogste is. Voor het energielabel woningen telt het huishoudelijk energieverbruik niet mee.

Mogelijkheden extra financiering
Energiezuinig wonen is een belangrijk punt op de klimaatagenda. Daardoor wordt energiezuinig wonen aangemoedigd. Dat heeft in veel gevallen een positieve invloed op jouw hypotheek. Door een gemiddeld lagere energierekening dan bij een bestaande woning, is het vanaf energielabel A++ namelijk mogelijk om meer te lenen. Zo stimuleert de overheid ook een aankoop van een nul-op-de-meter woning met een energielabel A++++. Hier kun je bijvoorbeeld tot wel € 25.000 meer lenen bij een hypotheekaanvraag. Vraag hiernaar bij je hypotheekverstrekker.

Afbeeldingen

Registreren

Algemene informatie

Gemeente West Betuwe
Kuipershof 2, 4191 KH Geldermalsen
Postbus 112, 4190 CC Geldermalsen
Telefoon: (0345) 72 88 00
gemeente@westbetuwe.nl

 

Volg ons

  

 
 

 
 
 
Cookie-instellingen